R21
De ce? Simplu, pentru că așa nu se mai poate!

Pagina principală | Proiect de statut | Cum devin membru fondator? | Întrebări frecvente
Ce este acest semn? Este locul unde anumite texte sunt dezvoltate mai pe larg, pentru o mai clară înțelegere. (pune săgeata mausului peste el)

Întrebări frecvente cu răspunsuri colocviale și zâmbetul pe buze

Pentru răspunsuri savante, cu ștaif și vorbe meștesugite vă rog adresați-vă la Academia de Studii Politice
Oamenii ne-au întrebat, noi le răspundem sincer:

Dacă partidul va avea audiență, cum îl veți împiedica să se schimbe în rău?

Ținând statutul simplu și mai ales ... NESCHIMBAT! Ultimul articol din cadrul statutului va fi "Statutul partidului nu va putea fi schimbat sub nici o formă!".
Vă mai aduceți aminte de partidele care de fiecare dată când se apropia un nou congres, cei aflați în funcție schimbau statutul pentru a mai rămâne o tură la "butoane" iar restul făceau scandal? Dorința noastră este aceea ca un lucru bine gândit, cum ar fi regulile de bază și legile, să se schimbe cât mai rar, și dacă ar fi posibil, chiar deloc.
Dacă doriți o imagine plastică, acest partid a fost proiectat pe planșetă, de tehnicieni, nu de politicieni, și odată stabilite regulile de bază, puține, simple și ușor de înțeles, el trebuie să funcționeze precum sondele spațiale trimise pe Marte, fără intervenția umană. Scopul partidului este de a convinge alegătorii că scăparea românilor din bâlciul politic actual este schimbarea mecanismelor de selecție a parlamentarilor, a conducerilor instituțiilor statului, pentru a nu mai fi la cheremul "bunului plac" și simpatiilor unui șef de filială, președinte de partid sau președinte de alt tip, pentru a nu mai depinde de câte dosare compromițătoare au unii despre cei numiți.
Cineva a spus că nu se poate ca un partid să rămână imobil, fără să se adapteze la noutate! Noi dorim ca statutul partidului să fie ca o colecție de legi cum ar fi cele ale mecanicii sau termodinamicii, care nu s-au schimbat chiar dacă între timp a mai apărut și Facebook-ul sau Twitter-ul. Dorim ca regulile înscrise în statut să fie precum teorema lui Pitagora, formula ariei cercului.
O astfel de regulă de bază ar fi: "Desemnarea candidaților pentru ocuparea a N locuri se va face în mod perfect aleator, dintr-un eșantion de cel puțin N x 10 persoane cu o calificare potrivită posturilor, prin mecanisme ce nu implică implementări sau algoritmi a căror obiectivitate să nu poată fi controlată de un om cu pregătire medie.". De exemplu, pentru a fi mai expliciți ... mai mulți copii din public vor da cu zaruri nemăsluite pentru selecția candidaților!

De ce aveți încredere mai multă în legile probabilității decât în judecata unor oameni?

Probabil că nu ați avut niciodată de-a face cu mecanismele de stabilire a listelor într-un partid pentru orice funcție, în administrația locală, centrală sau în legislativ. Persoanele care au în mână decizia, nu se bazează pe o evaluare a valorii posibililor candidați, ci pe gradul în care respectivul va acționa în funcția respectivă răspunzând prompt comenzilor celor care l-au numit acolo. În unele cazuri, decizia este influențată de grosimea plicurilor care se strâng ca "argument". Nu are rost să ne facem că nu știm asta, ați auzit de scandalurile cu cei care au plătit sume de bani pentru a fi pe listele pentru alegerile parlamentare.
Pentru alegerea a nouă judecători pentru Curtea Constituțională de exemplu, dacă vei lăsa partidele și pe președinte să facă numirile, poți fi sigur că toate cele trei posturi de talk-show-uri vor avea material de scandal pentru următorii 4 ani de zile. Iar deciziile acelei curți, într-un domeniu unde interpretarea unei legi nu poate fi decât într-un singur sens, vor fi în majoritatea timpului decizii luate cu scor de 5:4!!!
Din când în când balanța se va înclina, însă în funcție de ce dosare mai sunt descoperite prin arhivele fostei securități care conțin poate numele unora dintre judecători, mai știi?
Varianta propusă de R21 este următoarea: UPDATE Mai mulți mi-au atras atenția, pe bună dreptate, că exemplul cu alegerea Curții Constituționale nu este cel mai fericit, pentru că ar implica schimbarea legislației. Așa că vă puteți imagina un altul, mult mai actual: ALEGEREA CONDUCERII ASF (Agenția de Supraveghere Fiscală).
Luați un eșantion de 120 de CV-uri de specialiști cu diplomă și doctorate în științe economice, specializări externe, articole apărute în publicații de specialitate, vechime în domeniul instituțiilor financiare plus orice alte condiții care să dovedească o pregătire profesională incontestabilă!
Eliminați dintre ei pe cei care au fost cândva la guvernare, foștii parlamentari, foștii cercetați sau condamnați și chiar cei care sunt în cercetare acum dar nu s-au terminat procesele (pentru a nu ajunge în situația ministrului Relu Fenechiu ce a trebuit schimbat când a fost condamnat sau a fotbalistului Gică Popescu, condamnat și încarcerat doar cu o zi înainte de alegerile la FRF. Eliminați și pe cei despre care presa a scris că au fost invitați de searmă la nunți de interlop (Toni Greblă, care a ajuns în Curtea Constituțională) și veți avea să zicem 80 de candidați.
Selectând ALEATOR dintre cei 80 de candidați numai 8 oameni pentru conducerea ASF, șansa ca între ei să se afle CONCOMITENT nașul lui Chițoiu ȘI nevasta lui Chițoiu ȘI fata vicepremierului Gabriel Oprea ȘI fiul fostului Ministrul al Muncii Mariana Câmpeanu ȘI soția liderului deputaților PNL George Scutaru ... este mai mică decât șansa ca azi la ora 14:45 să pice un satelit la tine în grădină, din care să iasă nevătămată Angelina Jolie, în timpul filmărilor la GRAVITY-2.

Ce șanse am să fiu ales dacă mă înscriu în acest partid?

Dacă ai pregătirea profesională necesară pentru postul vizat, dacă n-ai fost parlamentar în trecut și dacă n-au scris ziarele de tine că ai jucat la nunta vreunui interlop, îți garantăm că șansele tale să devii parlamentar sunt de câteva zeci de ori mai mari decât acelea de a câștiga potul cel mare la Loto duminica viitoare. Ai jucat măcar o odată la Loto, nu? Și asta o zicem foarte serios, demonstrabil matematic!
Situația politică în care ne aflăm astăzi se datorează, în mare măsură, și faptului că până acum, înscrierile în partid au fost făcute în imensa majoritate a cazurilor pe principiul "Trebuie și eu să câștig ceva, nu?".
Pentru că partidele se mai alternează la putere, acest tip de membri au alergat de la un partid la celălalt, traseismul politic fiind un sport de mase la români.
România-XXI nu promite nimic altceva membrilor săi decât faptul că toți AU ȘANSE EGALE în fața oricăror posibilități!

N-aveți nici o personalitate în partid? Pe cine veți convinge?

Puteți da un exemplu de măcar o singură personalitate politică (în viață) ce nu este astăzi contestată sau care nu v-a înșelat niciodată așteptările? R21 oferă susținătorilor lui doar garanția că nu va promova niciodată foști parlamentari ai niciunui partid (prin statut), persoane fără pregătirea necesară postului, că niciodată nu va propune pe vreo listă persoane despre care public s-a aflat că au probleme cu legea sau cu morala și că alegerea finală va oferi ȘANSE EGALE TUTUROR celor selectați.
Ce alte garanții ați dori să mai oferim? Că va munci guvernul în locul românilor? Că funcționarii publici, începând de la cei imediat mai jos de miniștri, care au fost tot timpul acolo pe timpul tuturor guvernărilor, vor deveni brusc competenți și cinstiți și nu își vor mai urmări doar interesele personale?
Prin statutul R21 propus, acest partid nu are cum să fie folosit ca rampă de (re)lansare politică pentru nici un fost politician sau vreun mare magnat!


Un sit web doar în alb și negru? Și doar pe centru?

Da, ca să fie până și aici totul foarte clar! Avem și stiliști, știm și culori, dar nu vrem să ne pierdem în detalii. Fondul problemei este altul și vrem să atragem atenția și prin acest amănunt fără să te păcălim cu pixeli colorați.

Ce înseamnă 21? E vreo simbolistică ascunsă? Are o legătură cu Radio 21?

Nu! Doar că suntem în secolul XXI și altă idee mai repede n-am avut! Iar dacă e să vorbim despre denumiri de partide, când a fost ultima oară când denumirea unui partid a avut vreo importanță covârșitoare pentru audiența lui sau a influențat cumva performanța lui la guvernare?
Numele partidului, dacă se dorește, poate fi stabilit prin vot, la primul congres, cel de constituire și aprobare al statutului.

Cum veți strânge numărul de oameni necesari pentru înscrierea ca partid?

Potrivit Legii 14/2003 (Legea partidelor politice), lista care se depune la tribunal pentru înregistrarea unui partid politic trebuie să cuprindă cel puţin 25.000 de membri fondatori. Comitetul de inițiativă R21 numără 21 de oameni, care cunosc la rândul lor minim 21 persoane de mare încredere, cărora le pot explica într-o săptămână obiectivele partidului. Dacă fiecare din aceste persoane va adresa la rândul lui 21 de invitații prietenilor lui cei mai apropiați, despre care știe că-i împărtășesc gândurile și convingerile, atunci în câțiva pași ar trebui să depășim numărul necesar.
Să fim optimiști, s-au strâns pe Facebook milioane de fani doar pentru un simplu castravete, care nu făcea nimic, era acolo doar o poză. Să fie oare obiectivul "o clasă politică corectă în România" un lucru chiar imposibil?

Cotizația? Cât e cotizația?

Nimic! Partidul nu va funcționa cu cotizații de la membri ci doar cu sprijinul benevol al persoanelor fizice sau juridice care doresc să promoveze ideea și care cred că soluția propusă ESTE o metodă obiectivă de reformare a clasei politice și de asigurare a unei vieți politice mai curate de interese meschine. Nu este nevoie de bani care să se strângă în vreun cont al partidului din care șefii să-și angajeze secretare sexy, să cumpere fotolii de piele și să-și clădească mica feudă politică.
În plus, unii dintre noi am fost prin partide și vă putem garanta că de cele mai multe ori, banii strânși din cotizații nu ajung nici pentru plata chiriei spațiului, a telefoanelor și abonamentului la internet, a curentului și încălzirii așa că întotdeauna se găsesc oameni de afaceri de bine care susțin financiar partidul, contra unor "mici favoruri" pe care le cer în alegeri, de obicei locuri pentru oameni de-ai lor.
Campaniile electorale nu sunt duse cu banii din cotizație ci prin contribuțiile grupurilor de interese ce au nevoie de primari, de consilieri municipali și județeni pentru afacerile lor, de parlamentari pentru influența de care au nevoie. Cei care cheltuiesc mult, vor ca "investiția" lor să se întoarcă însutit. Te-ai săturat ca de peste douăzeci de ani, cei aleși să "producă" doar pentru ei și sponsorii lor? Îți place ideea partidului R21? Crezi că poți ajuta? Scrie un articol, promovează partidul între cunoscuți, tipărește afișe dacă ai resurse, instalează un server de discuții pe marginea principiilor R21, pune un banner. Ne vei ajuta mai mult decât cheltuind bani.


Lipsesc proiectele concrete! Care-i orientarea R21 în domeniul gazelor de șist de exemplu?

Conform principiul nr.8 din statut: "deciziile majorității au cele mai mari șanse de reușită", R21 nu propovăduiește seturi de soluții din rațiuni populiste sau decizii luate la nivel de partid, ne asigurăm doar că cei care vor ajunge sa ia deciziile corecte sunt pregătiți profesional în așa fel încât să le ia pe cele mai bune și să asculte și să ia în calcul părerile avizate ale specialiștilor, nu ale sfătuitorilor interesați!
Nu poți spune de acum "Partidul R21 susține instalarea de celule solare pe câmpuri!" pentru că nu știi cei 100 de deputați aleși aleator ce votează! Sarcina partidului R21 este DOAR să facă tot ce este posibil ca cei 100 de deputați care ajung să voteze sunt bine pregătiți profesional, nu sunt pe listele de plată ale unor grupuri de interese și nu sunt șantajabili.
R21 își propune să rezolve problema X din domeniul economic nu prin furnizarea unor soluții imaginare, elaborate fără date concrete, privind situația din tribună, ci prin furnizarea acelei echipe de oameni bine pregătiți care, din teren, mult mai aproape de problemă, având toate datele la dispoziție, fără să fie constrânși de "datorii" către sponsorii electorali, vor alege cea mai bună soluție.
Parlamentarii R21 nu trebuie să semene cu niște maimuțe care imită în spatele sălii gesturile șefului de grup de la partid, urmându-i orbește indicațiile și votând în funcție de direcția degetului mare arătat de acesta!
Fără să prezentăm proiecte care să înceapă toate cu formula magică "Partidul R21 va face ..." putem să enumerăm însă domeniile pe care le considerăm prioritare. Având în vedere că singura avuție importantă pe care o are un popor (și care nu poate fi concesionată precum resursele subsolului) este resursa umană. Pentru a putea susține o dezvoltare a societății este nevoie s-o instruiești și s-o repari când trebuie. Ca atare, domeniile prioritare încep cu [învățământul-cercetarea-cultura], sănătatea, independența reală a justiției, funcționarea instituțiilor de drept fără intervenția politicului sau economicului.

Cine face parte din grupul fondator? Ce personalități sunt în spatele mișcării?

Nu este secret, dar este într-adevăr esențial? Există o necesitate imperioasă ca românii să se alinieze musai în spatele unei personalități care să vorbească în numele lor? Există vreo personalitate politică în viață care nu v-a decepționat la un moment dat? Moneda virtuală Bitcoin s-a dezvoltat fără ca cineva să știe cine a fost "fondatorul", conceptul câștigând adepți care doar au analizat principiile și fundamentul și, constatând că sunt clare și solide, au adoptat sistemul.
În opinia noastră, politica nu trebuie să fie o piață în care, periodic, politicienii exersează ce mesaje populiste sunt pe placul mulțimii din anul alegerilor iar alegătorii îi evaluează după look, dicție sau convingerea cu care-și recită mesajul și la final aleg în spatele cui dintre personalități se încolonează!
Ne place să credem că mai există români care sunt dispuși să se adune în jurul unei idei, în jurul unor principii cu care sunt de acord, principii pe care apoi să le aplice, să aibă curajul să pretindă celor cu care au pornit la drum să le respecte și să le apere!
Aceasta dorim să fie R21: o punte comună și solidă între toți românii care doresc normalitate în țara asta și care pot lucra la un ideal comun împreună indiferent dacă sunt pro-europeni sau eurosceptici, indiferent dacă sunt catolici, ortodocși sau atei, monarhiști sau republicani, indiferent dacă sunt fumători sau nefumători, dacă au impresia că sunt de stânga sau de dreapta, pe scurt: o unitate în diversitate!
R21 nu este un club în care ne regăsim prieteni convenabili sau simpatici, cărora le plac aceleași gen de filme, care susțin același club de fotbal! R21 are ca scop principal asanarea clasei politice și schimbarea metodelor prin care această clasă politică este formată, prin transparență maximă și promovarea valorilor prin egalitate de șanse.

Membrii fondatori chiar nu au nici un beneficiu?

Beneficiul membrilor fondatori este acela că vor intra în istorie ca și cei mai mari fraieri (în viziunea oamenilor politici de azi)! Adică vor fi primii (nu știu dacă și ultimii) politicieni care încep o mișcare politică, pun bazele teoretice ale unui partid, fără să știe nimeni de ei, fără să aștepte nici măcar o recompensă din asta, fără să urmărească să fie aleși pe listele partidului și chiar mai mult decât atât, fără să poată face ceva pentru a putea fi aleși!!!
Știu, o să zici: idealiști, utopie! Dar stai ... oare nu cumva clasa politică avea nevoie și de astfel de idealiști pentru a începe să se reformeze?

Utopie domnilor, ce scrieți voi aici sună frumos dar e pură UTOPIE!

Dacă sună frumos, înseamnă că suntem pe drumul cel bun! UTOPIE? Posibil!
Dar hai să vă dau un alt scenariu care, dacă s-ar petrece în ziua de azi, cu partidele de azi, ar fi un best-seller S.F.:

Nu sunteți membru al nici unui partid și vă duceți mâine și vă înscrieți în partidul Pxxx! După primele două campanii electorale în care lipiți afișe, responsabilul de sector vă remarcă abilitățile și vă recomandă într-o comisie de specialitate conform pregătirii dumneavoastră! După primele două ședințe, la o întâlnire cu șeful filialei, sunteți remarcat de acesta că ați făcut un material important despre o posibilă modificare a legislației. La următoarele alegeri vă propune ca vicepreședinte al organizației de sector. La primul congres al partidului, pe holuri, purtați o discuție profesională într-un cerc în care mai sunt 3 deputați și-un senator. Ei apreciază propunerile aduse de dumneavoastră la legislația yyyy și vă invită să participați în comisia națională de specialitate! Succes total! Toți de acolo vă apreciază. Sunteți promovat consilier de specialitate la Parlament. La următoarele alegeri parlamentare șeful partidului vă dorește neapărat pe liste. Șeful de filială vă dă o recomandare călduroasă și vă dă asigurări că la alegeri nu va fi nevoie să contribuiți financiar deoarece partidul are sponsori. Ajungeți deputat. Nimeni nu vă cere să interveniți nicăieri și sponsorii din campanie nu vă cer să le angajați soția sau fata consilier la cabinet sau poate la vreo agenție guvernamentală.

Mai continui? :-)

Eu mă cam feresc de politică (mai rău ca dracul de tămâie) și nu vreau să am de-a face cu partidele politice!

R21 NU este un partid politic în sensul tradițional al cuvântului pentru că nu produce programe politice, nu propune programe politice, nu promovează politicieni!
El trebuie să acționeze însă în condițiile legislației în vigoare și singura modalitate realistă în care își poate îndeplini obiectivul ( o clasă politică de calitate ) este doar ca partid politic. R21 reunește acei oameni care sunt de acord că forma în care actualele partide politice formează legislativul și tot restul, ESTE NOCIVĂ! Că organizarea clasică împinge la vasalitate politică, crearea automată și naturală de "găști în partid" unde susținerea se face pe baze de interese economice sau politice și nu pe bază de valoare!
R21 nu poate propune un program politic în sensul tradițional pentru că nu garantează că modalitatea X de rezolvare a unei probleme economice în materie de taxe și impozite de exemplu este unanim acceptată de majoritatea membrilor, astfel încât să devină "program politic"! Ceea ce facem și trebuie să facem BINE este să asigurăm REGULILE SIMPLE, inviolabile, niciodată modificabile, prin care un grup de oameni, aleși aleator dintr-un mare bazin de specialiști în domeniul cerut pentru funcția cutare, sunt pregătiți profesional pentru a o putea rezolva, că ei NU depind de nimeni, că NU au datorii morale sau financiare de plătit unor sponsori politici, drept mulțumire că cineva i-a pus pe listă. Exemplul de mai sus cu alegerea Curții Constituționale este unul foarte sugestiv!


Pagina principală | Proiect de statut | Cum devin membru fondator? | Întrebări frecvente
. Înapoi la cuprins